Το Κάστρο Βατίκων, Μεσοχώρι (Αγία Παρασκευή), Λακωνία

Το μικρό αλλά πανέμορφο αυτό κάστρο δεσπόζει στην κορυφή βραχώδους υψώματος στον κάμπο Βοιών, στην Λακωνία.
Βρίσκεται κοντά στα χωριά Μεσοχώρι και Φαρακλό, ενώ απέχει από την Νεάπολη περίπου 5km.

Δεν του έχει δοθεί κάποιο συγκεκριμένο όνομα, γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως κάστρο των Βατίκων (Βοιών), κάστρο του Μεσοχωρίου, ή κάστρο της Αγίας Παρασκευής λόγω του ομώνυμου ναού που βρίσκεται στους πρόποδες του υψώματος.

Χτίστηκε στην υστεροβυζαντινή εποχή, πιθανόν από Φράγκους κατακτητές, για να ελέγχει την κίνηση των καραβιών στον όρμο των Βατίκων, πάνω σε έναν μικρό λόφο ώστε να έχει δύσκολη πρόσβαση σε περίπτωση επίθεσης.
Πάνω στο Κάστρο εκτιμάται ότι υπήρχαν τρία μεγάλα κτίσματα, μία εκκλησία και ένας τριόροφος πύργος, παρατηρητήριο του όρμου. Περιμετρικά του Κάστρου υπάρχουν οχυρωματικά κτίσματα που ενίσχυαν την άμυνα του.

Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όλη η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κάστρου παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουΐνο τον Β’ στους άρχοντες της Μονεμβασιάς, για να περάσει αργότερα στην ιδιοκτησία του Δεσποτάτου του Μυστρά.
Πληροφορίες απο τους κατοίκους της περιοχής λένε πως μετά πέρασε στα χέρια τοπικής αρχόντισας, που μετά τον θάνατο της εγκαταλήφθηκε.

Με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναστήλωση του, ή οποία ξεκίνησε το 2012, καθιστώντας το πλέον επισκέψιμο, με εύκολη πρόσβαση και χωρίς πρόβλημα στάθμευσης.